بیمه مسافرتی چیست؟
بیمه مسافرتی به منظور محافظت از مسافران در برابر خطرات احتمالی سفر به کار میرود. در بسیاری از سفارت خانهها خرید این بیمه برای صدور ویزا الزامی است. در بعضی دیگر نیز خرید آن توصیه میشود؛ چرا که این بیمه تعداد زیادی از حوادث ناگوار احتمالی در یک سفر را تحت پوشش قرار میدهد و حمایت کامل از مسافران را در صورت وقوع این حوادث تعهد مینماید. برای مثال، ابتلا به یک بیماری نه چندان شدید در جریان یک سفر خارجی، علاوه بر مشکلاتی که در روند سفر ایجاد میکند هزینههای فراوانی را نیز بر روی دست مسافر خواهد گذاشت. هزینههای پزشکی در بعضی از کشورها بسیار سنگین است و استفاده از آنها بدون پشتیبانی شرکتهای بیمهای بسیار گران تمام میشود. علاوه بر این، در کنار خطرات مربوط به سلامت و بیماریها، مشکلات فراوان دیگری نیز هستند که در صورت حمایت نشدن توسط یک شرکت بیمهای دردسرهای فراوانی را در جریان یک سفر به وجود میآورند.
خطرات احتمالی سفر
حوادث ناگوار در سفرهای داخلی و خارجی احتمال وقوع فراوانی دارند. حوادث و خطراتی با شدت و ضعفهای متفاوت و آسیبهای گوناگون. این آسیبها میتوانند یک بیماری پیش پا افتاده یا مسمومیت غذایی ساده باشند و یا یک بیماری خطرناک با آسیبهای فراوان.علاوه بر این، خطرات سفر تنها به بیماریها و صدمات جسمی محدود نمیشود. بسیاری از خطرات و آسیبهای دیگر نیز ممکن است یک مسافر را تهدید نمایند. مشکلاتی مثل:
• گم شدن اسناد و مدارک و داراییهای مسافر
• مفقود شدن ساک دستی در حین انتقال در فرودگاه
• درگیر شدن در یک مسئله حقوقی و نیاز به حمایت
• تاخیر در پروازها و…
نحوه محاسبه بیمه مسافرتی
بیمه مسافرتی بر اساس سه عامل اصلی محاسبه میشود:
• سن مسافر
• مدت سفر
• مقصد مسافرت
علاوه بر اینها برای بعضی از مقصدها امکان انتخاب پوشش مالی نیز وجود دارد و این مورد نیز بر روی قیمت بیمه تاثیر خواهد گذاشت.
سن مسافر
سن مسافر به نوعی مشخص کننده میزان احتمال وقوع مشکلات جسمی و سلامتی و همچنین احتمال قرار گرفتن در معرض خطرات دیگر میباشد. به این صورت هرچقدر سن مسافر بیشتر باشد، مبلغ بیشتری به عنوان حق بیمه پرداخت خواهد کرد. این عامل بر اساس قرار گرفتن در یکی از گروههای سنی ارائه شده توسط شرکتهای بیمه مشخص میشود:
• 0 تا 12 سال
• 13 تا 65 سال
• 66 تا 70 سال
• 71 تا 75 سال
• 76 تا 80 سال
• 81 تا 85 سال
مدت سفر
هرچقدر مدت زمان سفر بیشتر شود، هزینه بیمهنامه مسافرتی بیشتر خواهد شد. مدت بیمه مسافرتی به مدت زمانی که قصد سفر دارید بستگی دارد و بر اساس بازههای زمانی ارائه شده انتخاب میشود:
• 1 تا 7 روز
• 8 تا 15 روز
• 16 تا 23 روز
• 24 تا 31 روز
• 32 تا 45 روز
• 46 تا 62 روز
• 63 تا 92 روز
• شش ماهه
• یک ساله
مقصد مسافرت
کشورهای جهان توسط شرکتهای بیمه و بر اساس عوامل مختلفی به گروههای چندگانه تقسیم میشوند. این تقسیم بندی در مواردی به صورت قاره است و در بعضی موارد عوامل دیگری نیز در آن تاثیر میگذارند. اگر در مدت مسافرت تنها قصد سفر به یک کشور را داشته باشید، به آسانی گروهی که کشور مقصد شما در آن قرار دارد را انتخاب میکنید. و اگر قصد مسافرت به چندین کشور را داشته باشید، باید توجه نمایید که تمام مقصدهای شما در گروه بیمه خریداری شده قرار داشته باشد. به صورت کلی هرچقدر محدوده جغرافیایی قید شده در بیمهنامه وسیع تر باشد و کشورهای بیشتری را شامل شود، مبلغ بیمهنامه بیشتر خواهد شد. مثلا محدوده تمام کشورهای جهان گرانتر و محدوده سفرهای زیارتی ارزانتر از سایر مناطق محاسبه میشوند.
مدت اعتبار بیمهنامه مسافرتی
مدت بیمهنامه از زمان خروج از کشور و هنگام خوردن مهر خروج بر روی گذرنامه آغاز میشود. بیمههای بلند مدت برای افرادی که در طول سال سفرهای خارجی زیادی میروند به صرفهتر است. به شرط آن که محدوده انتخابی بیمه مسافرتی در زمان خرید، تمام کشورهای مقصدی که در مدت زمان خریداری شده به آنها سفر خواهید کرد را تحت پوشش قرار دهد.
سقف تعهدات بیمه مسافرتی
سقف تعهدات بیمه مسافرتی، میزان حداکثر هزینه شرکت برای جبران هزینه درمان یا خسارت مسافر است. این سقف در بعضی از موارد قابل انتخاب است و خریدار بیمه میتواند بین دو یا چند سقف تعهد حق انتخاب داشته باشد. میزان سقف تعهدات برای گروههای جغرافیایی مختلف تفاوت میکند و معمولا یکی از ارقام زیر خواهد بود:
• 50 هزار یورو
• 30 هزار یورو
• 10 هزار یورو
پوششهای بیمه مسافرتی
منظور از پوشش، خساراتی است که در صورت وقوع حوادث و خطرات، توسط شرکت بیمه حمایت خواهند شد. پوششهای بیمه مسافرتی نیز مشخص مینمایند که چه خطرات و حوادثی در طول مدت سفر، توسط شرکت بیمه جبران میشوند و این جبران خسارت چگونه و با چه خدماتی صورت میگیرد. برخی از این پوششها عبارتند از:
هزینههای پزشکی
هزینههای درمان: تمام هزینههای به وجود آمده در اثر بیماریها یا حوادث و صدمات مختلف که نیازمند مراقبت پزشکی و بستری شدن در بیمارستان و مراکز درمانی باشد، توسط شرکت بیمه پرداخت خواهد شد. با خرید بیمه مسافرتی و استفاده از این پوشش، دیگر هیچ گونه نگرانی در مورد بیماریها و حوادث احتمالی در زمان مسافرت نخواهید داشت. کلیه هزینههای بستری، معاینه، درمان، جراحی و… تا سقف تعهد شرکت بیمه پرداخت خواهد شد.
هزینههای دندانپزشکی: در خصوص هزینههای دندانپزشکی، تنها هزینه معالجه ضروری پرداخت میشود. هزینههایی مثل درمان عفونت شدید، دندان درد، کشیدن دندان و…
فرانشیز: پوشش هزینه پزشکی در بعضی موارد دارای فرانشیز است. یعنی قسمتی از هزینه درمان توسط خود شخص پرداخت خواهد شد.
هزینه دارو: در صورت مفقود شدن داروهای همراه مسافر و به شرط آن که مصرف داروها برای وی ضروری بوده باشد، شرکت بیمه موظف است هزینه ارسال مجدد داروهای مورد نیاز او را پرداخت نماید.
بیماریهای شدید: در صورت وقوع حوادث نسبتا سنگین یا ابتلا به بیماریهای شدید، شرکت بیمه بر اساس شرایط شخص آسیب دیده و با مشورت پزشک مشخص مینماید که اقدامات لازم جهت درمان شخص را در همان کشور انجام دهد یا زمینه را برای انتقال او به کشورش فراهم نماید. شرکت بیمه موظف است مناسبترین تصمیم را با مشورت پزشک متخصص اخذ نماید.
هزینههای بازگشت: در صورت ابتلا به بیماری یا وقوع حادثهای که بیش از 10 روز نیاز به بستری شدن در بیمارستان داشته باشد، شرکت بیمه هزینه بازگشت یکی از همراهان بیمار را پرداخت میکند.
هزینه همراه: همچنین در موارد دیگری که نیاز به بستری شدن بیش از 10 روز وجود داشته باشد، هزینه رفت و آمد و اقامت یکی از بستگان درجه 1 بیمار، توسط شرکت بیمه پرداخت میشود تا به عنوان همراه در کنار وی باشد.
هزینه مسائل حقوقی
در مواردی که بیمه مسافرتی شامل پوشش حقوقی نیز باشد، شرکت بیمه حمایتهای حقوقی فراوانی از شخص به عمل خواهد آورد. مشکلات حقوقی ممکن است در صورت رعایت نکردن قوانین شهروندی در کشورهای خارجی و یا آشنا نبودن با قوانین و مقررات مربوط به آنجا رخ دهد و شخص مسافر را با مشکلات و درگیریهای فراوان و همچنین هزینههای زیادی مواجه نماید. در این موارد شرکت بیمه حمایتهایی از قبیل مشاوره و پیگیری پرونده و همچنین پرداخت هزینههای مربوط به حق الوکاله و هزینههای مربوط به دادگاه و فرآیند دفاع را تعهد مینماید. این هزینهها در شرکتهای مختلف سقفهای گوناگونی دارند و هر شرکت بنا بر شرایط مربوط به خود اقدام به پرداخت آنها خواهد نمود.
هزینههای مربوط به بار، مدارک مسافر و تاخیر پرواز
در این پوششها، شرکت بیمه هزینههایی را به منظور جبران خسارت سرقت یا مفقودی بار و مدارک شخص و همچنین تاخیر در حرکت وسیله نقلیه مربوط به سفر پرداخت مینمایند. انتقال بار به کشور جدید ممکن است موجب مفقود شدن مقداری از بار مسافر شود. همچنین در زمان اقامت در خارج کشور نیز، خطراتی نظیر سرقت و مفقود شدن مدارک و وجوه نقدی وجود خواهد داشت. شرکتهای بیمه موظف هستند در صورت وقوع این حوادث شرایطی را فراهم نمایند تا مشکلی برای مسافران رخ ندهد و هزینههای مربوط به مفقود شدن یا به سرقت رفتن وجوه نقد، بار و همچنین هزینههای مربوط به صدور المثنی برای مدارک از دست رفته را تا سقف مشخصی پرداخت نماید. همچنین در صورت وقوع تاخیر طولانی مدت در برنامه حرکت مسافر، هزینه جداگانهای به عنوان جبران هزینههای اضافی به مسافر پرداخت خواهد شد. این خسارت مربوط به هزینههای اضافی ایجاد شده در اثر تاخیر در پرواز هواپیما یا حرکت سایر وسایل نقیله و البته به شرط ارائه صورتحساب قابل پرداخت خواهد بود.
فرم پرسشنامه و پیشنهاد بیمه نامه درمان مسافرتی خارج از کشور
فرم اعلام خسارت درمان مسافرتی کمک رسان (SOS)
فرم درخواست فسخ بیمه نامه درمان مسافرتی کمک رسان (SOS)